Şekil hafızalı alaşımlar

Şekil hafızalı alaşımlar nedir?

Şekil hafızalı alaşımlar; martensitik yapıda iken belli bir dış kuvvete maruz kalmaları sonucu değişen orijinal şekillerini, östenit faz sıcaklığına geçtiklerinde büyük oranda geri kazanabilen alaşımlardır (en:shape memory effect).

Şekil hafızalı alaşımlar nerelerde kullanılır?

Şekil Hafızalı Alaşımlar Nerede Kullanılır? İleride her alanda kullanılması düşünülen bu alaşımlar, günümüzde elektronik aygıtlar, uzay araçları, gözlük çerçeveleri, biyomedikal uygulamalarda, robotikte kullanılır.

Şekil hafızalı metaller nelerdir?

Nitinol (Nikel-titanyum, Ni-Ti olarak da bilinir) belki de en çok bilinen şekil hafızalı alaşım olsa da; bakır, çinko ve alüminyumdan (Cu-Zn-Al) yapılan alaşımlar da dahil olmak üzere pek çok şekil hafızalı alaşım vardır: Bakır, alüminyum ve nikel (Cu-Al-Ni); demir, mangan ve silikon (Fe-Mn-Si); ve birkaç tane daha.

Nitinol alaşım nedir?

Nikel-Titanyum alaşımları nikel ve titanyum elementlerinin eşit veya hemen hemen eşit miktarda olacak düzeyde atomik oranda bir arada bulundukları intermetalik bileşiklerdir. Nikel-Titanyum alaşımını yani kısaca NiTi'nin ilk keşfi 1962 yılında gerçekleşmiştir. … Keşfettikleri bu alaşıma NİTİNOL adını vermişlerdir.

Şekil hafızalı polimerler nelerdir?

Şekil hafızalı polimerler (ŞHP), dış uyarıcıların etkisi ile (ısı, ışık, manyetik alan, elektriksel alan, pH gibi) şekil, renk gibi makroskobik özelliklerini değiştirebilen ve uyarıcı etki ortadan kaldırıldığında geçici şeklinden kalıcı şekline dönebilen akıllı polimerlerdir.

Nitinol Tel nerede kullanılır?

Şekil hafızalı olma özelliği ve elastik olması sayesinde kırılmış çene kemiklerinde ve kafatası kemiklerinin sabitleştirilmesinde, canlı doku protezlerinde, omurgaların yerleştirilmesinde, diş implantlarında da kullanılabilmektedirler.

Nitinol nerelerde kullanılır?

Nikel-Titanyum alaşımları özellikle biyomalzeme olarak kullanılmaktadır. Şekil hafızalı olma özelliği ve elastik olması sayesinde kırılmış çene kemiklerinde ve kafatası kemiklerinin sabitleştirilmesinde, canlı doku protezlerinde, omurgaların yerleştirilmesinde, diş implantlarında da kullanılabilmektedirler.